Osia Unikudelmia-näyttelyn
suuresta kokonaisuudesta
galleria Oskari Jauhiaisessa

Galleria Oskari Jauhiainen, Syke-talo Kirjastokuja 1, Kiiminki 5.8. - 2.9.2017
Avajaiset la 5.8. klo 10-14 Vapaa pääsy

Nukahtaisitko mieluummin huijarisänkykauppiaan antiikkisänkyyn vai Uppiksen talviunipesään? Onko unessasi turvallista, vai istuuko rintasi päällä painaja? Onneksi uniin ei tarvitse uskaltaa yksin, vaan sinne on monta saattelijaa: lämpöisiin talviuniin johdattaa Unenkuiskaaja hohtavine viittoineen, päivätorkkuja tarjoilee Nunnun haukotushuiska ja unien avaruuksissa voi kulkea nukkumatti Kerkkosen luutakopterilla tai Unikon syntymäpäiväreellä.

Galleria Oskari Jauhiaisen syyskauden ensimmäisessä näyttelyssä on osia Unikudelmia-näyttelyn suuresta kokonaisuudesta. Unikudelmia on elämyksellinen näyttelymaailma, joka kertoo yli kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoita. Kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja kaikkein uusin oululaisen Satu Alajoen keväällä 2017 ilmestynyt Valon sankari. Näyttelyn kirjallinen kudelma kurkottelee 70 vuoden taakse, ja mukana on teoksia ihan jokaiselle: on kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa.

Unikudelmia on erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu elämyksellinen näyttelymaailma sekä aikuisiakin ihastuttava taidekokemus. Näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia – sen maailmassa kaikenikäiset voivat astua kirjojen kansien sisäpuolelle, unien toiseen todellisuuteen. (Anna Anttonen ja Kati Inkala, Lumotut sanat - sanataideviikkojen taiteelliset johtajat)

Unikudelmia on kevään 2017 Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikkojen päätuotanto ja näyttely on ollut kevään ja kesän ajan esillä kulttuuritalo Valveen Valvegalleriassa. Osa näyttelykokonaisuudesta on esillä Galleria Oskari Jauhiaisessa Kiimingin Syke-talolla 5.8.–2.9. ja sen jälkeen näyttely lähtee kiertämään Suomea. Syyskaudeksi Unikudelmia siirtyy Helsingin Annantalolle ja sieltä Kotkan Merikeskus Wellamoon, jossa se on nähtävissä alkuvuodesta 2018. Unikudelmia on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa ja Valveen sanataidekoulu on tuottanut jokaiseen 31 kirjaan sanataideharjoitusmateriaalin, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä Lumottujen sanojen ja Unikudelmien verkkosivuilla.

Lauantaina 5.8. galleria Oskari Jauhiaisessa järjestetään Unikudelmia-avajaiset osana Kiiminkipäiviä.

Unikudelmia-avajaisten ohjelma la 5.8.
NUNNU - TARINATUOKIOT UNIKUDELMIA-NÄYTTELYSSÄ kesto n. 15 min
Nunnu nukuttaa, Hoppu herättää ja Möksö möksöttää. He ovat tärkeitä ja kiireisiä henkilöitä, sillä kaikki haluavat joskus nukkua, herätä ja möksöttää. Ja kiire heillä on tänäänkin, sillä Nunnu on unohtanut professori Prillin päivänokoset. Matkalle kohti Prillin torkkuja mahtuu niin kadonnut haukotushuiska, ystävällisiä Hepsunkepsuja kuin huima hulihopperilentokin. Tarinatuokio perustuu Oili Tannisen iki-ihanaan klassikkokirjaan Nunnu.

Tarinatuokion jälkeen on mahdollisuus osallistua myös pieneen näyttelyopastukseen, jonka kesto on n. 10–15 min.

SANATAITEELLISIA TYÖPAJOJA KLO 10–14
Piipahda juhlahumun lomassa Syke-talon sanataidepajoihin! Voit valmistaa unilinnun sulkakynän, laatia unitoivomuksia, keksiä unien reseptejä ja punoa unilankakudelmaa. Pistäytymispajat ovat avoinna klo 10–14, ja niissä voi käydä juuri silloin, kun omalle porukalle sopii.

www.unikudelmia.fi

www.facebook.com/unikudelmia/

Lisätietoja:
Kati Inkala ja Anna Anttonen, Lumotut sanat - sanataideviikkojen taiteelliset johtajat,
p. 044 703 7543 tai 044 703 7541, kati.inkala@ouka.fi ja anna.anttonen@ouka.fi